Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο Ρόκο και τ΄ αδέλφια του

Στο ΒΗΜΑ 13/5/2003
Δεν μιλάνε ποτέ για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

του Ρεπόρτερ

Γράψαμε και χθες Τετάρτη για το εκπληκτικό πράγματι θράσος του γνωστού και μη εξαιρετέου κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος αφού επί δεκαετίες ανάλωσε εαυτόν και συγκρότημα Λαμπράκη στην σύσταση διαφόρων συστημάτων διαπλοκής που εξασφάλιζαν την ηγεμονία στην Ελλάδα των εξαρτημένων από τον Ξένο Παράγοντα πολιτικών – με τα κατάλληλα ανταλλάγματα για τους φίλους τους – τώρα στα δύσκολα γεράματα που όλοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και επιπλέον οι Κουτόφραγκοι αρνούνται να τους τρώνε τα λεφτά οι εκδότες με θαλασσοδάνεια κλπ,κλπ, το παίζει … Γκεβάρα και καταγγέλλει τους «κουκουλουφόρους» που ακόμη κι αυτή την ώρα δίνουν γη και ύδωρ στους αφερέγγυους εταίρους μας…».

Ποιοί όμως είναι αυτοί οι «κουκουλοφόροι»; Όπως διευκρινίζει ο ίδιος «αναφερόμαστε κυρίως στο πλήθος των υποτελών προθύμων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας που συνεπικουρούν τον Πολ Τόμσεν, υπερασπίζονται με πάθος κάθε έμπνευση των τροϊκανών και επικρίνουν χωρίς αιδώ οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη ή διατυπώνει ανησυχίες και φόβους για την οικονομία, τη χώρα και το λαό της».

Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν μιλάνε ποτέ για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Απολαύστε λοιπόν τι έγραφε για κάποιους άλλους «κουκουλοφόρους» φίλους του κ. Σταύρου το περιοδικό «Αντί», πριν απο αρκετά χρόνια, στο τεύχος 706. Και θαυμάστε τους. Αυτοί κατέστρεψαν την Ελλάδα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η σημερινή κυριαρχία του γερμανικού άξονα είναι συνέχεια εκείνων των παλιών ιστοριών με τους Κοκκαλίνους και την Στάζι, τους τρομοκράτες, τον ΕΛΑ και τον Κάρλος. Όποιος έχει μάτια βλέπει και αντίληψη της ιστορίας καταλαβαίνει….

Η αληθινή ιστορία του Σωκράτη

Το αρχηγείο της Στάζι στην Αλεξαντερπλατς
“Καλά, μα τέτοιος άνθρωπος είναι ο Σωκράτης; Η φράση ανήκει σε φίλο τού προέδρου της Ιντρακόμ όταν διάβασε έγγραφα από τον φάκελο 953/63 της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι) που σχετίζονται με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Δύο από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύονται στις σελίδες που ακολουθούν.Η έκρηξη του στενού φίλου του κ. Κόκκαλη ήταν σε δυσαρμονία, πάντως, από την γενική αδιαφορία που επέδειξε ο ελληνικός τύπος όλου του πολιτικού φάσματος στο ρεπορτάζ του προηγουμένου τεύχους. Πώς να το κάνουμε. Εκλογές έρχονται. Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες είναι χρήσιμοι τέτοιες ώρες. Όσο για μας, θα συνεχίσουμε… Ο φάκελος υπ. αρ. 953/63 του Σωκράτη Κόκκαλη στην Στάζι προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις. Αποκαλύπτει, κατ αρχάς, μια άγνωστη και πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του Ψυχρού Πολέμου, μέσα από τις προσπάθειες της Στάζι ως αιχμής του δόρατος του Ανατολικού Συνασπισμού να διεισδύσει και να διαβρώσει τον ασθενέστερο κρίκο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Επιβεβαιώνει, με έγγραφα-τεκμήρια, τραπεζικούς λογαριασμούς και μαρτυρίες τις υποψίες που έχουν εκφρασθεί με εκατοντάδες δημοσιεύματα από το 1984 έως σήμερα και με δυο μεγάλες δικαστικές έρευνες την διαφθορά που καλλιέργησε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ στον ΟΤΕ και τις κρατικές προμήθειες. Η πτυχή, όμως, που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη της προσωπικότητας του Σωκράτη Κόκκαλη, όπως προκύπτει μέσα από τα αρχεία της Στάζι.

Ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μεγαλομέτοχος δεκάδων άλλων μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αφανής εκδότης διαφόρων εντύπων και φανερός ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, αδιαμφισβήτητος άρχων του τζόγου και των λαχείων, πρόεδρος του Ολυμπιακού και πολλά άλλα, κρυβόταν τόσα χρόνια πίσω από το μύθο του αυτοδημιούργητου και δαιμόνιου επιχειρηματία. Ένα μύθο που καλλιεργήθηκε επίμονα και έντεχνα, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο Σωκράτης Κόκκαλης σε έναν από τους στυλοβάτες του συστήματος, σε καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, που διατηρεί στενές σχέσεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς, που επηρεάζει αποφασιστικά καταστάσεις, έντυπα, ομάδες, ανθρώπους τη ζωή μας σε τελευταία ανάλυση.

Ο φάκελος 953/63 της Στάζι καταρρίπτει αυτόν τον μύθο. Δεκάδες ντοκουμέντα, με στοιχεία και λεπτομέρειες, γραμμένα από τους ασύγκριτους Γερμανούς γραφειοκράτες, περιγράφουν έναν νέο Σωκράτη Κόκκαλη το 1963 ήταν ήδη 25 χρόνων ως μικροκομπιναδόρο, που προσπαθεί με όλους τους τρόπους και τα μέσα να πιάσει την καλή και δεν διστάζει για το λόγο αυτό να γίνει πληροφοριοδότης άλλη λέξη είναι ίσως καταλληλότερη και να παραδίδει στη Στάζι στοιχεία για όσους γνωρίζει: λαθρεμπόρους, μαυραγορίτες, αντιφρονούντες, δίκτυα διαφυγής στο Δυτ. Βερολίνο και, τέλος, την ίδια του την αρραβωνιαστικιά.

Θα μπορούσε ίσως να ψελλίσει κάποια δικαιολογία αν είχε συλληφθεί και κινδύνευε να καταδικασθεί σε πολύχρονη φυλάκιση για κάποιο πολιτικό αδίκημα της εποχής. Αν είχε πέσει για κάποιο λόγο στα χέρια της Στάζι και αντιμετώπιζε αφόρητες πιέσεις ο ίδιος ή πιέσεις για τους δικούς του. Όπως αυτές που αντιμετώπιζαν, για παράδειγμα, όσοι προσπαθούσαν να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο. Έγινε πληροφοριοδότης της Στάζι και παρέμεινε ενεργός για πολλά χρόνια χωρίς καμιά πίεση, χωρίς να απειληθεί και χωρίς να το πολυσκεφθεί. Ούτε δεύτερη συνάντηση, για να απαντήσει στην πρόταση του στρατολόγου του, δεν ζήτησε.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε την περιγραφή της προσωπικότητάς του πράκτορα Ρόκο, ή Κασκαντέρ, όπως καταγράφεται στα αρχεία της Στάζι.

Το πρακτικό στρατολόγησης

αποκατάσταση αρχείων της Στάζι
Ο Σ. Κόκκαλης στρατολογήθηκε από την Στάζι, αρχικά ως ΙΜ (ανεπίσημος πληροφοριοδότης) από τον υπολοχαγό Ντέτσερ, στις 25.1.1963. Ο τελευταίος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό σε ένα έγγραφο που βρέθηκε στο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης (Ηauptabeilung) V/3 της Στάζι.

Ιδού το έγγραφο και η μετάφρασή του στα ελληνικά:

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗΣΓενική Διεύθυνση V/3 Βερολίνο, 25.1.1963

Έναρξη επαφής

με τον [], Σωκράτη

Γεν. στις: 27.5.1939

Κάτ.: Βερολίνου, []1

Στις 21.1.1963 επιστράφηκε από την Γενική Διεύθυνση ΙΧ στον Κ. το αυτοκίνητο μάρκας ΟΡΕL, που του είχε κατασχεθεί. Η επιστροφή χρησιμοποιήθηκε για να γνωρίσουμε τον Κ. Μετά το πέρας της παράδοσης ειπώθηκε στον Κ. ότι ευχαρίστως θα συζητούσαμε ξανά μαζί του. Ο Κ. ήταν σύμφωνος και ορίστηκε μια συνάντηση για τις 25.1.1963 στις 14.00 στο καφενείο Βαρσοβία.

Όταν ο συνεργάτης μας εισήλθε στις 14.00 στο κέντρο, ο Κ. ήταν ήδη εκεί.

Μιλήσαμε κατ αρχάς για προσωπικές του υποθέσεις. Μας είπε ότι προς το παρόν ασχολείται με την διπλωματική του εργασία. Μετά το τέλος της θα επιθυμούσε περισσότερο να εργασθεί στο Ινστιτούτο, αλλά είναι διατεθειμένος να εργαστεί και σε μια VΕΒ (σ.σ.: Δημόσια Επιχείρηση). Σκοπεύει εκτός από το δίπλωμα της Φυσικής να γίνει επίσης Μηχανικός με τη μέθοδο σπουδών δι αλληλογραφίας. Περνά τον περισσότερο χρόνο στης μητέρας του. Εκεί μένει και η φίλη του, που εργάζεται ως μανεκέν στο []. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει πιθανόν να την παντρευτεί.

Στο διάμερισμα του [] μένει πολύ λίγο χρόνο. Σύμφωνα με όσα είπε, χρησιμοποιεί το διαμέρισμα αυτό μόνο σαν στέκι για [].

Στη συνέχεια της συζήτησης ειπώθηκε στον Κ. ότι οφείλει στο ΜfS την επιστροφή του αυτοκινήτου του. Έτσι το είδε κι αυτός και είπε ότι δεν ήλπιζε να πάρει πίσω το αυτοκίνητο.

Του ειπώθηκε πως γνωρίζουμε ότι έχει κάποιες διασυνδέσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες για το ΜfS. Σε ερώτηση του Κ. ποιες είναι αυτές οι διασυνδέσεις, του εξηγήσαμε για ποιους κύκλους ανθρώπων πρόκειται (ξένους, Δυτικογερμανούς, πρόσωπα που ασχολούνται με εισαγωγές προιόντων και άλλα εγκλήματα). Παραδέχθηκε ότι έχει πολλές τέτοιες διασυνδέσεις. Ο Κ. ερωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει το ΜfS για την διαλεύκανση αυτού του κύκλου ανθρώπων. Ο Κ. δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να έχει αυτό επιπτώσεις στην επαγγελματική του ζωή και ότι εκτός από τον παρόντα συνεργάτη δεν θα πρέπει να γνωρίσει άλλο πρόσωπο και δεν ήθελε να γνωρίσει κανέναν άλλο συνεργάτη του ΜfS. Στον Κ. ειπώθηκε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση αυτό, αντιθέτως μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε πιθανές δυσκολίες. Στις ερωτήσεις σχετικά με την συνωμοτικότητα, του απαντήθηκε ότι αυτό είναι αμοιβαίο και ότι και εμείς απαιτούμε από αυτόν το ίδιο.

Ο Κ. συμφώνησε και είπε ότι και για προσωπικό του όφελος είναι υποχρεωμένος να μην μιλήσει σε κανέναν, ούτε και στους στενότερούς του συγγενείς.

Ο Κ. είπε επίσης ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου. Πήγε μόνο μία φορά για τρεις ημέρες στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά αυτό έγινε δυνατόν από ένα λάθος του συνοριακού ελέγχου. Ο λόγος ήταν προσωπικής φύσεως η φίλη του, που τώρα μένει μαζί του, εξαιτίας μιας σκηνής ζηλοτυπίας διέφυγε από τη Δημοκρατία και αφού η μητέρα του εγγυήθηκε στην ZΚ (σ.σ.: Κεντρική Επιτροπή) ότι τίποτα δεν θα συμβεί, πήγε και την έφερε πίσω. Γι αυτό το περιστατικό μίλησε αρκετές φορές ένας συνεργάτης μας με τη φίλη του και κατά τη γνώμη του η υπόθεση έχει λήξει.

Σχετικά με τις διασυνδέσεις του, είπε ότι είναι πολλές και ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι πιο σημαντικές για μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συζητηθούν αυτές οι διασυνδέσεις λεπτομερειακά. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει ένα πρόσωπο που ασχολείται με φυγαδεύσεις. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο με το όνομα [] που κατοικεί στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Κ. δεν γνώριζε πλέον το επίθετο και τη διεύθυνση, αλλά θα τα βρει. Έχει κάπου γραμμένη τη διεύθυνση. Ο [] μπορεί να βρεθεί στο τηλέφωνο []. Μένει εκεί μαζί με δυο άλλους Άραβες, οι οποίοι επίσης σπουδάζουν στο Δυτικό Βερολίνο. Αυτός ο [] διηγήθηκε στον Κ. ότι μεσολαβεί γι αυτές τις φυγαδεύσεις. Έχει επαφές με ανθρώπους που θα έκαναν αυτό το πράγμα. Αυτά τα πρόσωπα ζητούν 3.000 δυτικά μάρκα ή το αντίστοιχο με το ποσό αυτό ανατολικογερμανικά χρήματα. Αν ο Κ. είχε κάποιο πρόσωπο θα έπρεπε αναλόγως να ζητήσει περισσότερα χρήματα, τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσε να τα μοιραστεί με τον [] (σ.σ.: στο σημείο αυτό δεν διαγράφηκε το όνομα).

Η φυγάδευση θα γινόταν ως εξής:

Το πρόσωπο θα έπρεπε να περιμένει συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου και θα τον παρελάμβαναν. Κατά πόσον ο [] έχει ήδη φυγαδεύσει τέτοιους ανθρώπους, δεν το γνωρίζει ο Κ.

Στο τέλος της συνομιλίας ειπώθηκε στον Κ. ακόμη μια φορά ότι πρέπει να τηρήσει σιωπή και για το ποια θα πρέπει να είναι γενικότερα η συμπεριφορά του.

Για την διατήρηση της επαφής, ο Κ. έδωσε το τηλέφωνό του []. Στον Κ. δόθηκε το τηλέφωνο 550019 Αpp. 2740 και 2725. Ο Κ. θα παρουσιάζεται ως Roko. Ο συνεργάτης μας είναι γνωστός στον Κ. ως Κarl-Ηeinz.

Η επόμενη συνάντηση κανονίσθηκε για τις 1.2.1963 στις 3 μ.μ. στο καφέ Βαρσοβία.

Εκτίμηση

Ο Κ. άφησε την εντύπωση ανοικτού και έντιμου ανθρώπου. Ήταν πολύ ομιλητικός. Τα στοιχεία που έδωσε συμφωνούν με το υλικό που μας είναι γνωστό. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι ο Κ. και πνευματικά έχει όλες τις προυποθέσεις για να εκπληρώσει τις εντολές ως μη επίσημος συνεργάτης. (σ.σ.: στα γερμανικά Ιnoffizieller Μitarbeiter, ή συντομογραφικά όπως αναφέρονται οι πληροφοριοδότες με το χαρακτηρισμό ΙΜ).

Η πληθώρα των διασυνδέσεών του με πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν εγγυάται τη σκοπιμότητα της συνεργασίας με το ΜfS. Κατά τα λόγια του Κ. θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε ότι για δικό του όφελος θα τηρήσει τους κανόνες της συνωμοτικότητας και την υποχρέωση σιωπής.

Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να πει ότι ο Κ. πληροί όλες τις προυποθέσεις για μια συνεργασία με το ΜfS.

(Detzer)

ΑνθυπολοχαγόςΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ…Αφήνουμε στον αναγνώστη τα σχόλια του κειμένου που συνόδευσε τη στρατολόγηση του Σ. Κόκκαλη στις τάξεις των πληροφοριοδοτών της Στάζι. Θα επισημάνουμε απλώς ότι όχι μόνον δέχθηκε πρόθυμα να συνεργαστεί, αλλά και ότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση έδωσε ονόματα κάποιων που ασχολούνταν επαγγελματικά με τις φυγαδεύσεις στη Δύση. Επί χρόνια επικρινόταν το ανατολικογερμανικό καθεστώς για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για εκτελέσεις όσων συλλαμβάνονταν επ αυτοφώρω να επιχειρούν να περάσουν το τείχος του Βερολίνου. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η CΙΑ ήταν από τους πρώτους που πήραν αντίγραφα των αρχείων της Στάζι2 και κατά συνέπεια γνωρίζει το παρελθόν του προέδρου της Ιντρακόμ. Το αντίθετο θα ήταν απίθανο.

Πώς να εξηγήσουμε λοιπόν το γεγονός ότι ο Σ. Κόκκαλης είναι σήμερα ο κατεξοχήν ευνοούμενος Έλληνας επιχειρηματίας των ΗΠΑ, ο στενός φίλος του πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς και ο εργολήπτης συμβάσεων για οπλικά συστήματα αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας; Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που τόσο κόπτεται για τη δημοκρατία, δεν γνώριζε τίποτα, όταν δέχθηκε πανηγυρικά τον κ. Κόκκαλη ως επίσημο χρηματοδότη του Κokkalis Ρrogram on Southeastern and Εast-Central Εurope at the John F. Κennedy School of Government of Ηarvard University;

Και αν γνωρίζει η CΙΑ, δεν ενημέρωσε άραγε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο συναντήθηκε επί μισή ώρα και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με τον κ. Κόκκαλη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο; Προφανώς ο κ. Κλίντον συμφωνεί με το Χάρβαρντ ότι ο κ. Κόκκαλης είναι ο πλέον ενδεδειγμένος να υποστηρίξει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία που βρίσκεται εν εξελίξει στα Βαλκάνια.

Πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος Κλίντον αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα να επιστρέψει η CΙΑ το τμήμα των αρχείων της Στάζι που κρατάει ζηλότυπα για τον εαυτό της, παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το επιθυμούσε διακαώς για λόγους δημοτικότητας στην χώρα του. Το περιστατικό παραπέμπει στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανταγωνίζονταν με κάθε μέσο για το ποια θα πάρει τους καλύτερους γερμανούς φυσικούς επιστήμονες. Σήμερα οι υπηρεσίες των πρακτόρων των πρώην ανατολικών μυστικών υπηρεσιών είναι περισσότερο από πολύτιμες για τις μεγάλες δυνάμεις στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνον.

Στον φάκελο του Σ. Κόκκαλη υπάρχουν οι λεπτομερείς γραπτές περιγραφές δεκάδων προφορικών αναφορών του, στις μυστικές συναντήσεις με τους εκάστοτε χειριστές του από την Στάζι.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ελληνική μετάφραση δύο από τις αναφορές του Roko στη Στάζι.

Η πρώτη έχει ημερομηνία 8.4.1963 και η δεύτερη 15.6.1965. Έχουν συνταχθεί και πάλι από τον ανθυπολοχαγό Detzer, ο οποίος είχε στρατολογήσει και βαφτίσει τον Σωκράτη Κόκκαλη ως Roko.

Προς ευκολία της ανάγνωσης, προσθέσαμε μερικούς μεσότιτλους.

Συνάντηση με πληροφοριοδότη Roko – αναφορά στην υπηρεσία (8.4.1963)Γενική Διεύθυνση V/3

Βερολίνο 8.4.1963

Συνάντηση με: πληροφοριοδότη Roko

Συνάντηση στις: 5.4.1963

Τόπος συνάντησης: ΚW Αster

Συνεργάτης: Ανθυπολοχαγός Detzer

Συναντηθήκαμε με τον πληροφοριοδότη στις 5.4.1963 στις 17.30 στο Lichtenberg και μετά πήγαμε στο ΚW. Ο πληροφοριοδότης δεν γνώριζε το ΚW.

Κατ αρχάς μιλήσαμε με τον πληροφοριοδότη για την περιοδεία του με το Ινστιτούτο Μόδας []. Σχετικά με την έκθεση της Λειψίας, ο πληροφοριοδότης μας είπε τα εξής:

Ο [] έχει στην Λειψία σχέσεις με δυο γάλλους εκθέτες, τον [] και τον []. Πρόκειται για έναν [] και για τον []. Στην περίπτωση του πρώτου πρόκειται για μία εταιρεία που κατασκευάζει τεχνητές γούνες. Ο [] έχει πολύ καλή επαφή μ αυτούς τους δύο Γάλλους. Ο [] που εμφανίζεται κάθε χρόνο στην Έκθεση πουλάει τακτικά σε καλούς γνωστούς παλτά για 500 μάρκα.

Πήρε μαζί του δύο μανεκέν…

Στην Έκθεση αυτής της χρονιάς, κατά τη γνώμη του πληροφοριοδότη, το μανεκέν [...] που κατοικεί στην Λειψία [], στην οδό [...], αγόρασε ένα τέτοιο παλτό. Επισήμως αυτά τα παλτά πουλιούνται προς 1.000 μάρκα.

Έγινε επίσης γνωστό στον πληροφοριοδότη ότι ο [...] στη Λειψία προμηθεύεται μέσω του οδηγού του δυτικά νομίσματα, με τα οποία αγοράζει τσιγάρα και ποτά στο Ιnterschop. Κατά την γνώμη του πληροφοριοδότη, ο οδηγός του [] είναι ο πιο έμπιστός του άνθρωπος και είναι ενημερωμένος για όλες τις συναλλαγές του, αλλά δεν δίνει σε άλλους ανθρώπους πληροφορίες.

Ο πληροφοριοδότης υποθέτει ότι ο [] προμηθεύεται τα δυτικά νομίσματα από γνωστούς του Λιβανέζους. Πρέπει να πρόκειται για δύο υπαλλήλους της εμπορικής αποστολής τα ονόματα των οποίων είναι [] και []. Τους Λιβανέζους αυτούς ο [] πρέπει να τους γνωρίζει από την περιοδεία του στο Λίβανο. Με τους Λιβανέζους αυτούς συναντήθηκε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας του περιοδείας. Μέσω του οδηγού ο πληροφοριοδότης έμαθε ότι τους συνάντησε στο Νewa μπαρ, γι αυτό είχε πάρει μαζί του και δύο μανεκέν. Πρόκειται για την προαναφερθείσα [] και για την []. Η [] πρέπει σύμφωνα με τις διηγήσεις του οδηγού να έχει τώρα έναν φίλο. Και για το λόγο αυτό δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο οδηγός δεν έδωσε σχετικά λεπτομέρειες. Μέσω του οδηγού έγινε επίσης γνωστό στον πληροφοριοδότη ότι ο [] έχει έναν καλό φίλο στο Βraunschweig.

Τα φρούτα του Νότου…

Το όνομα αυτού του ανθρώπου δεν είναι γνωστό στον πληροφοριοδότη. Ο [] υποθέτει ότι ο πληροφοριοδότης έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου. Για το λόγο αυτό, του ανατέθηκε συχνά να προμηθεύσει κάποια πράγματα. Επρόκειτο για φρούτα του Νότου ή ακόμη στις 17.3.1963 την παραλαβή ενός μικρού πακέτου από τον σταθμό Zoo. Ο [] του είχε δώσει την απόδειξη για να το παραλάβει. Επειδή ο πληροφοριοδότης ο ίδιος δεν πηγαίνει στο Δυτικό Βερολίνο, προμηθεύτηκε τα πράγματα αυτά μέσω άλλων προσώπων. Τα προαναφερθέντα φρούτα του Νότου τα προμηθεύτηκε μέσω του φίλου του [] και το πακέτο μέσω ενός έλληνα γνωστού του. Στο πακέτο υπήρχε ένα μαγνητόφωνο και ένα μεταχειρισμένο δερμάτινο μπουφάν. Το μαγνητόφωνο είναι κατά τη γνώμη τού πληροφοριοδότη σχεδόν καινούργιο. Ο [] είχε πει στον πληροφοριοδότη ότι έχει έναν καλό γνωστό στο Δυτικό Βερολίνο, ο οποίος μπορεί να του προμηθεύσει σε καλές τιμές ηλεκτρικές συσκευές. Αν ο πληροφοριοδότης ο ίδιος είχε ενδιαφέρον για μία τέτοια συσκευή θα έπρεπε να μιλήσει ξανά με τον [].

Ηλεκτρικές συσκευές σε καλές τιμές…

Προς το παρόν ο [] βρίσκεται στη Βαρσοβία.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο πληροφοριοδότης ρωτήθηκε ξανά για την []. Απάντησε ότι αυτή εδώ και καιρό έχει φιλικές σχέσεις με τον []. Πρόκειται για τον γιο του [] από [].

Από το 1962 η [] έχει φιλικές σχέσεις με τον Ούγγρο [] που ζει στο Δυτικό Βερολίνο. Η σχέση αυτή θα πρέπει να διατηρείται ακόμη. Η [] έχει ένα παιδί. Ο πατέρας του παιδιού πρέπει να μένει στη Δυτική Γερμανία. Για λεπτομέρειες σχετικά με το παιδί η [] δεν μιλάει ποτέ. Για την υποστήριξη της διαφυγής από την Δημοκρατία, για την οποία ο πληροφοριοδότης έχει ήδη μιλήσει, πρόσθεσε ότι εκτός από την [], την αρραβωνιαστικιά του, και το Βούλγαρο είναι ακόμη ενημερωμένοι ο [] και η αδερφή της []. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον αυτοί έχουν μιλήσει και σε άλλα πρόσωπα. Η ίδια η [] είχε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την [] και είναι πιθανόν ότι διατηρούν αλληλογραφία.

Έξυπνη και ντελικάτη…

Η [] εργάζεται στην τηλεόραση. Ο πληροφοριοδότης εκτιμά ότι είναι πολύ έξυπνη και ντελικάτη. Πίνει με ευχαρίστηση και συμμετέχει με ευχαρίστηση σε πάρτυ. Είναι πολύ κοινωνική με άλλους ανθρώπους, αλλά σκέφτεται πάντα πόσο πολύ μπορεί να προχωρήσει. Από χαρακτήρα είναι πολύ υπολογίστρια και στα χρήματα είναι μάλιστα τσιγκούνα. Αν και εκφράζεται πολύ λίγο για τα πολιτικά, αναγνωρίζει κανείς την αρνητική της στάση. Στον πληροφοριοδότη τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για την [].

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον πληροφοριοδότη για τις διασυνδέσεις που έχει. Ο πληροφοριοδότης μας είπε ότι γνωρίζει σχεδόν όλους τους Έλληνες που ζουν στο Δυτικό Βερολίνο.

Έτσι κατονόμασε

τον [] περίπου 26 χρόνων φοιτητή στο Δυτικό Βερολίνο. Η μητέρα του είναι Γερμανίδα αλλά ζει στην Ελλάδα. Μιλά πολύ καλά γερμανικά. Είναι ήσυχος χαρακτήρας, πολύ έξυπνος. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως νομιμόφρονες. Δεν έχει αναμειχθεί καθόλου σε λαθρεμπόριο. Έχει καλό παρουσιαστικό και αλλάζει πολύ συχνά σχέσεις με γυναίκες.

Δίνει θετική εντύπωση…

Ο [] είναι περίπου 30 χρόνων και σπουδάζει [] στο Δυτικό Βερολίνο. Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου σπούδαζε στο []. Οι γονείς του ζουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ έξυπνος και δίνει θετική εντύπωση. Ενδιαφέρεται συνεχώς να κάνει καινούργιες γνωριμίες με γυναίκες.

Είναι τσιγκούνης…

Ο [...] είναι 30 χρόνων περίπου και σπουδάζει στο Δυτικό Βερολίνο. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά έχει πολύ κακή συμπεριφορά. Κυκλοφορεί πολύ συχνά στο Ρresse-Caf και εισάγει πολύ συχνά αδιάβροχα, τσιγάρα και χρυσό. Αφήνει τα πράγματα που φέρνει στο Δημοκρατικό Βερολίνο, για να του τα φυλάει, σε μία κυρία []. Κατά δική του ομολογία, έχει πολύ καλές σχέσεις με εμπόρους στο Δυτικό Βερολίνο που του πωλούν αυτά τα πράγματα φτηνότερα. Είναι πολύ τσιγκούνης με τα χρήματα, ενώ πολιτικά ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικός.

Πρόκειται για Αρμένη…

Ο [] είναι 27 χρόνων και δεν έχει καμιά απασχόληση. Κερδίζει τα χρήματά του με παράνομες εισαγωγές. Για το λόγο αυτό τον περασμένο χρόνο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών μηνών. Στο Δυτικό Βερολίνο έχει καταδικασθεί για ληστεία. Στην συναναστροφή δίνει την εντύπωση έξυπνου ανθρώπου. Αλλάζει συχνά γυναίκες. Πολιτικά ισχυρίζεται ότι είναι κομμουνιστής. Πρόκειται για Αρμένη.

Ινδονήσιος με καλή ανατροφή…

Με τον [] ο πληροφοριοδότης είναι πολύ καλός φίλος. Κατάγεται από την Ινδονησία και σπουδάζει σήμερα στο Δημοκρατικό Βερολίνο. Κατάγεται από μια καλή οκογένεια και έχει πάρει καλή ανατροφή. Ξεχωρίζει για την εξυπηρετικότητά του και την καλή του συμπεριφορά. Έχει μια αρραβωνιαστικιά στο Δυτικό Βερολίνο, με την οποία έχει ένα παιδί. Αυτή η αρραβωνιαστικιά σύχναζε παλιότερα πολύ στο Ρresse-Caf και γνώριζε συχνά άνδρες. Από τότε που αρραβωνιάστηκε, δεν πηγαίνει πια. Ο [] έχει πολλές διασυνδέσεις με φοιτητές. Ταξιδεύει συχνά στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά δεν εμπλέκεται σε παράνομες εισαγωγές αγαθών. Από χαρακτήρα είναι ήσυχος, είναι πολύ έξυπνος. Πολιτικά είναι θετικός, αλλά δεν εκδηλώνεται θετικά.

Και δύο ιταλοί δημοσιογράφοι…

Η οικονομική κατάσταση του πληροφοριοδότη δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι την προηγουμένη εβδομάδα γνώρισε δυο ιταλούς δημοσιογράφους. Πρόκειται για τον [] και τον []. Ο ένας από αυτούς δουλεύει στη ραδιοφωνία και ο άλλος είναι ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου []. Αυτά τα δυο πρόσωπα κυκλοφορούν συχνά στο Δυτικό Βερολίνο και πρέπει να ασχολούνται και με παράνομες εισαγωγές. Ο πληροφοριοδότης θα συναντηθεί και την επομένη εβδομάδα με αυτούς τους δημοσιογράφους.

Δεν το κάνει για τα χρήματα…

Σε σχέση με αυτά έγινε και πάλι σύσταση στον πληροφοριοδότη να μην συμμετέχει σε επιχειρήσεις εισαγωγής προιόντων. Ο πληροφοριοδότης απάντησε ότι αυτό του είναι γνωστό, αλλά κατά την γνώμη του δεν κάνει μεγάλες δουλειές, απλώς προμηθεύεται τσιγάρα για γνωστούς του, όπως π.χ. τον [] δίνοντας δυτικό νόμισμα []. Ο πληροφοριοδότης παραδέχθηκε ότι κερδίζει έτσι κάποια χρήματα. Αυτό δεν το κάνει για τα χρήματα, αλλά για να κάνει χάρη σε άλλους. Σχετικά με αυτά, είπε επίσης ότι η μητέρα του και η αδελφή του έχουν κάθε μήνα σύνταξη [] μάρκα. Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι στο εγγύς μέλλον θα εργασθεί στη γερμανική τηλεόραση ως βοηθός σκηνοθέτης.

Δεν είχε αντίρρηση για την αρραβωνιαστικιά…

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε πάλι λόγος για την αρραβωνιαστικιά του πληροφοριοδότη. Είπαμε στον πληροφοριοδότη ότι μετά από σχετική ερώτησή της θα πρέπει να της δώσει την εντύπωση ότι αυτός θεωρεί τη συνεργασία με το ΜfS σωστή. Ο πληροφοριοδότης είπε ότι το έχει ήδη κάνει, αν και δεν είναι τελείως πεπεισμένος γι αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να βοηθήσει η αρραβωνιαστικιά του το ΜfS στη διαλεύκανση του [] καθώς και στη συγκέντρωση κάποιων πληροφοριών. Δεν συμφωνεί, ωστόσο, να την στέλνουν σε οποιαδήποτε κέντρα ή να δέχεται όποιες εντολές για να συναντά άντρες. Ο ίδιος δεν θα την άφηνε σε καμιά περίπτωση να πάει οπουδήποτε μόνη της. Έχει τη διάθεση να τα βρει με το ΜfS, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν την θέση του, μιας και πρόκειται τελικά για τη μελλοντική σύζυγό του.

Είμαι Νότιος και…

Εάν η αρραβωνιαστικιά του παρ όλα αυτά δεχόταν τέτοιες εντολές, αυτός δεν θα την άφηνε να πάει μόνη της σε καμιά περίπτωση. Μας είπε επίσης ότι θα έπρεπε κανείς να λάβει υπόψη του ότι είναι Νότιος και ότι στην πατρίδα του δεν μπορεί να συμβεί, να πάει σε κέντρο μια γυναίκα μόνη της. Τέτοιες γυναίκες αντιμετωπίζονται στην πατρίδα του ως πόρνες. Ο πατέρας του τον έχει αναθρέψει έτσι και δεν μπορεί για το λόγο αυτό να έχει διαφορετική άποψη. Θεωρεί επίσης ότι στους άντρες θα πρέπει να δίνονται ορισμένες ελευθερίες και ότι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ίση μεταχείριση.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το ΜfS μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα στην αρραβωνιαστικιά του. Έτσι, στην τελευταία συνάντηση της προσφέρθηκαν δυτικά τσιγάρα και σαμπάνια. Αλλά ως αρχή η αρραβωνιαστικιά του δεν θα πρέπει να πίνει σαμπάνια με κανέναν άλλο άντρα, αν ο ίδιος δεν είναι παρών.

Έλαβε εντολές…

Ο πληροφοριοδότης έλαβε τις εξής εντολές:

1. Στην επόμενη συνάντηση με τον [], αν γίνει νύξη για την προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών, να του πει ότι ενδιαφέρεται.

2. Ο πληροφοριοδότης έλαβε την εντολή να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στο Δημοκρατικό Βερολίνο (δυτικοβερολινέζους, Δυτικογερμανούς, ξένους).

3. Ο πληροφοριοδότης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη συνάντηση να συζητήσει τις περαιτέρω σχέσεις του. Αυτό αφορά κυρίως πρόσωπα, των οποίων τα ακριβή στοιχεία δεν γνώριζε. Στην επόμενη συνάντηση θα συζητηθεί ξανά η σχέση του με τον [].

Η συνάντηση έλαβε τέλος στις 10 περίπου, γιατί ο πληροφοριοδότης δεν είχε χρόνο. Επειδή ο πληροφοριοδότης δεν γνώριζε ακόμη πότε θα έπιανε δουλειά, η επόμενη συνάντηση θα κανονιστεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα ύστερα από τηλεφώνημα του πληροφοριοδότη.


ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: 15.6.1965


Σε άλλη αναφορά προς τη Στάζι ο Roko, δυο χρόνια αργότερα, αφηγείται:

Γενική Διεύθυνση ΧΧ/5/Ι

Βερολίνο, 15.6.1965

Συνάντηση με τον πληροφοριοδότη Roko

στις …………………..

στο ΚW Αsta

Συνεργάτης: Ανθυπολοχαγός Detzer

Αναφορά συνάντησης

Η συνάντηση κανονίστηκε ύστερα από τηλεφώνημα του πληροφοριοδότη. Ο πληροφοριοδότης ήρθε στην ώρα του και διηγήθηκε κατ αρχάς για την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο πληροφοριοδότης είχε πάει κατ εντολήν της εταιρείας Ιntersis Μilano στη Ρουμανία για να προετοιμάσει μιαν εμπορική συμφωνία.

Εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να επισκεφθεί στην Ελλάδα το γνωστό του εκδότη [σ.σ.: αναφέρεται στον εκδότη της Αθηναικής Χρ. Παπαγεωργίου]. Αυτός ήταν στην έκθεση της Λειψίας και τον υποδέχθηκαν εκεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Στην επίσκεψή του ο πληροφοριοδότης πρότεινε να ιδρυθεί μια ελληνογερμανική εταιρεία εμπορίου. Σκοπός αυτής της εταιρείας θα πρέπει να είναι η βελτίωση του εμπορίου με την DDR (σ.σ.: Ανατολική Γερμανία). Σε σχέση με την πρόταση αυτή έγινε και μια συζήτηση με τον εκπρόσωπο εμπορίου της DDR. Για την εταιρεία αυτή έγραψε ο πληροφοριοδότης μια εκτενή έκθεση. Ο πληροφοριοδότης είπε ακόμα ότι στη Ρουμανία γνώρισε τον δυτικογερμανό εκπρόσωπο της εταιρείας ZΑΡΡ FΟRΤUΝΑ GmbΗ (εταιρεία εξαγωγών των χαλυβουργείων Νοτίου Βεστφαλίας). Πρόκειται για τον

[] κάτοικο Ντύσσελντορφ []

τηλ. [] περίπου 30 ετών.

Αυτός πρότεινε στον πληροφοριοδότη να συναντηθούν ξανά, αλλά δεν ορίστηκε ραντεβού.

Σαν εκτίμηση μπορεί κανείς να πει ότι αυτός είναι εντελώς αρνητικά διατεθειμένος προς την DDR και εκθειάζει την κατάσταση στη Δυτική Γερμανία. Έχει πάρα πολλά λεφτά και προσπαθούσε συνεχώς να γνωρίσει γυναίκες.

Το μανεκέν πάει στο Ρresse-Caf…

Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στο Ρresse-Caf έμαθε ότι το μανεκέν [] έφυγε από την Δημοκρατία (σ.σ.: εννοεί την DDR). Συγχρόνως με αυτήν έφυγε και ο άντρας μανεκέν από το Ινστιτούτο Μόδας. Το όνομά του δεν το γνώριζε ο πληροφοριοδότης, του το είπε ο Βέλγος []. Είπε, επίσης, ότι γενικά υποθέτουν ότι αυτός βοήθησε στην οργάνωση αυτής της διαφυγής. Δεν είναι, όμως, αυτή η περίπτωση. Τον είχε τώρα καλέσει ο πατέρας του παιδιού της [], αλλά αυτός δεν θα πήγαινε επειδή θα μπορούσε να ήταν παγίδα. Είπε ακολούθως ότι η [] μένει στη θεία της στο [], τηλ. [] και ο πληροφοριοδότης θα έπρεπε να την επισκεφθεί. Ο πληροφοριοδότης προσπάθησε χωρίς επιτυχία να την βρει. Ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα έμαθε ότι τώρα αυτή κατοικεί στο []. Επιπλέον έμαθε ότι κάθε βράδυ μπορεί κανείς να τη συναντήσει στο κέντρο Βlack Βord στην Grollmannstrasse. Έτσι ο πληροφοριοδότης επισκέφθηκε το κέντρο αυτό και συνάντησε την []. Από τη συνάντηση αυτή ο πληροφοριοδότης διαπίστωσε τα εξής:

Ο μπάρμαν είναι Έλληνας…

Η [] δουλεύει προς το παρόν στο [] στο Δυτικό Βερολίνο σαν μανεκέν. Σκοπεύει να μείνει στο Δυτικό Βερολίνο και έχει φιλικές σχέσεις με έναν Έλληνα, ο οποίος δουλεύει ως μπάρμαν, είναι φοιτητής και ταυτόχρονα συνιδιοκτήτης του μπαρ. Ο πληροφοριοδότης δεν γνώριζε το όνομά του. Αυτό το μπαρ είναι τόπος συνάντησης φοιτητών. Ύστερα από σχετική ερώτηση του πληροφοριοδότη, η [] διηγήθηκε ότι έφυγε από την Δημοκρατία, επειδή η οδός διαφυγής ήταν σχεδόν χωρίς ρίσκο και καλά προετοιμασμένη. Δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι ο άντρας μανεκέν είναι πολύ δυσαρεστημένος στο Δυτικό Βερολίνο, γιατί τα πράγματα δεν του πάνε καλά και έχει μεγάλη νοσταλγία για τη φίλη του. Σκέπτεται μάλιστα να γυρίσει πίσω. Ακολούθως είπε ότι έχει στείλει ένα εκτενές γράμμα στο μανεκέν [] στο Δημοκρατικό Βερολίνο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Πάρτυ με βουλγάρα χορεύτρια…

Ο πληροφοριοδότης εκτιμά, ωστόσο, ότι αυτά δεν είναι αλήθεια. Σε σχέση με το θέμα αυτό ο πράκτορας ανέφερε επίσης ότι στο σπίτι της [] τον τελευταίο καιρό γίνονται συχνά πάρτυ. Στους θαμώνες των πάρτυ ανήκουν, καθόσον γνωρίζει ο πληροφοριοδότης, ο Βέλγος [], μια βουλγάρα χορεύτρια ονόματι [], που τώρα βρίσκεται στο [], ένας [] και ένας []. Δεν γνωρίζει άλλα ονόματα, επειδή ο ίδιος δεν πηγαίνει εκεί, αφού πρόκειται για την πρώην αρραβωνιαστικιά του. Ο φίλος της [], ο Βούλγαρος [] παράτησε το πανεπιστήμιο και γύρισε στη Βουλγαρία.

Μάνατζερ καλλιτεχνών…

Ο πληροφοριοδότης είπε ότι στο Ρresse-Caf γνώρισε τον Δυτικογερμανό [], διεύθυνση [], τηλέφωνο [] ο οποίος είναι μάνατζερ καλλιτεχνών και προς το παρόν διαπραγματεύεται κάποια συνεργασία με το Friedrichstadtpalast. Ήταν πολύ ανοικτός και είχε την πρόθεση να συναντηθεί και πάλι με τον πληροφοριοδότη. Ο πληροφοριοδότης δεν μπορούσε να αναφέρει λεπτομέρειες για το πρόσωπο αυτό γιατί η συνάντηση ήταν σύντομη.

Στο εγγύς μέλλον ο πληροφοριοδότης θα πάει στην Ελλάδα κατ εντολή της DΙΑ για διαπραγματεύσεις. Μετά την επιστροφή του θα πάρει αμέσως τηλέφωνο.

Ο πληροφοριοδότης έλαβε την εντολή να καλλιεργήσει περαιτέρω την επαφή με την [] με σκοπό να πάρει περισσότερες πληροφορίες για την διαφυγή της από την Ανατολική Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει και με τη φίλη της [], το μανεκέν []. Την εντολή αυτή, ωστόσο, ο πληροφοριοδότης μπορεί να εκτελέσει μετά την επιστροφή του.

Μέτρα:

1. Αντιγραφή της αναφοράς περί της RF της [] στον σύντροφο Graupner.

2. Συζήτηση με τη Γενική Διεύθυνση ΧVΙΙΙ αναφορικά με την αναφορά για το ταξίδι στην Ελλάδα.

3. Εξακρίβωση των προσωπικών στοιχείων και έλεγχος των προσώπων που κατονόμασε ο πληροφοριοδότης.

Η επόμενη συνάντηση θα καθοριστεί τηλεφωνικά μετά την επιστροφή του πληροφοριοδότη.

Ανθυπολοχαγός Detzer

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Για οποιαδήποτε άλλη μυστική υπηρεσία, οι πληροφορίες που έδινε ο πράκτορας στην Στάζι θα ήταν για τα σκουπίδια: Οι ερωτικές συνήθειες των ξένων φοιτητών, μικροκακοποιοί και ψιλοκομπιναδόροι της μαύρης αγοράς, κάποιοι ξεπεσμένοι δημοσιογράφοι και ένας Ινδονήσιος, έτσι ως εξωτικό στοιχείο. Για την ασφυκτική, όμως, αστυνόμευση της Ανατολικής Γερμανίας, όλα αυτά ήταν χρήσιμα, ακόμα και πόσους άντρες άλλαζε μια γυναίκα πριν παντρευτεί. Ήταν χρήσιμα αφού έτσι λειτουργούσε το καθεστώς. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της κ. Βολεμπέργκερ που δημοσιεύεται στις σελίδες αυτές.

Το ερώτημα δεν είναι πώς λειτουργούσε η Στάζι αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αλλά τι είδους άνθρωποι ήταν εκείνοι που δέχονταν να δίνουν αυτής της κατηγορίας τις πληροφορίες για φίλους τους ή τους ανθρώπους στους οποίους προσποιούνταν τον φίλο.

Το περιστατικό με τα τσιγάρα υποδεικνύει πάντως ότι εκείνη την εποχή η Στάζι παρακολούθησε στενά και δοκίμαζε τον Κόκκαλη για να διαπιστώσει κατά πόσον μπορούσε να τον εμπιστευθεί στην ουσιαστική αποστολή που τον προόριζε για την Ελλάδα. Το περιεχόμενο του εγγράφου αποτελεί εξάλλου αντιγραφή της κλασικής μεθόδου προσεταιρισμού ενός πληροφοριοδότη από τις μυστικές υπηρεσίες: Να τον αναγκάσει να αποκαλύψει τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και τις πιο στενές σχέσεις του, αφενός για να τον κρατά και αφετέρου για να διαπιστώσει πόσο ευεπίφορος είναι για τη συνέχεια της συνεργασίας.

Η περίπτωση της αρραβωνιαστικιάς είναι ενδεικτική: Ο πληροφοριοδότης φαίνεται ότι δέχθηκε κατ αρχάς να την στρατολογήσει κι αυτήν η Στάζι. Η μυστική υπηρεσία ενδιαφερόταν προφανώς να την χρησιμοποιήσει στην παγίδευση ξένων επιχειρηματιών ή διπλωματών. Όταν όμως το μανεκέν διηγήθηκε στον πληροφοριοδότη την δραστηριότητα για την οποία την προόριζαν σαμπάνιες και δυτικά τσιγάρα το μεσογειακό ταμπεραμέντο του αντέδρασε και ο Ρόκκο άρχισε να γκρινιάζει στον ελεγκτή του. Ήταν το ερωτικό πάθος που τον παρέσυρε. Όσο γνωρίζουμε, αυτή ήταν μάλλον η πρώτη και μοναδική φορά που ο πληροφοριοδότης αντιστάθηκε για κάτι στην Στάζι. Δεν ξέρουμε αν η τελευταία έδειξε κατανόηση.

Η αρραβωνιαστικιά, πάντως τον άφησε τελικά…


antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου