Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ηταν ένα απίστευτο παιχνίδι

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ - ΓΚΑΛΗ

Του ΘΟΔΩΡΗ ΦΕΛΑΝΗ

Ήταν από τα παιχνίδια που θα έδινες τα πάντα για να είσαι εκεί. Από τους αγώνες, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους συγκλονιστικότερους του ελληνικού πρωταθλήματος, μια «τιτανομαχία» δύο σπουδαίων παικτών που άφησαν για πάντα τη σφραγίδα τους στον ελληνικό αθλητισμό.

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 1981 (σαν σήμερα) όταν στη Νίκαια αναμετρούνταν ο Ιωνικός και ο Άρης, ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε προσωπική κόντρα των Παναγιώτη Γιαννάκη (παίκτη τότε του Ιωνικού) που σταμάτησε στους 73 πόντους και του Νίκου Γκάλη που πέτυχε 62, με τον Αρη να αναδεικνύεται νικητής στην παράταση με 113-114.


Ο Βασίλης Παραμανίδης, συμπαίκτης του Γκάλη, έμελλε, ωστόσο, να γίνει ο άνθρωπος που πέτυχε όλους τους πόντους του Άρη στην παράταση, με τους οποίους οι «κίτρινοι» απέδρασαν νικητές. «Αισθάνομαι ευλογημένος που έζησα τέτοιες στιγμές» θυμάται σήμερα ο Β. Παραμανίδης για λογαριασμό του «Goal», τονίζοντας: «Κάποια στιγμή δεν άντεξα, βλέποντας αυτό το σόου που έδιναν οι Γιαννάκης και Γκάλης, είπα στον προπονητή μας και μετέπειτα κουμπάρο μου, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς: "Κόουτς, δεν μας βγάζεις έξω όλους να παίξουν οι δυο τους; Εμείς τι νόημα έχει να πηγαινοερχόμαστε επίθεση-άμυνα σαν τα τρένα;" Ήταν σε απίθανη βραδιά και οι δυο. Δεν υπήρχε παίκτης από την ομάδα μας πλην του Γκάλη που να μην προσπάθησε να σταματήσει τον Γιαννάκη. Έκανε απίστευτα πράγματα. Μετά έλεγαν πως βοήθησαν και τα ταμπλό στη Νίκαια, ότι δηλαδή ρουφούσαν πιο εύκολα τα καλάθια, αλλά τι να λέμε; Αυτό που έβλεπες στο γήπεδο ήταν ένα μεγαλείο.


Είχε και κόσμο στο γήπεδο, κάπου 2.000 φίλαθλοι το παρακολούθησαν εκστασιασμένοι. Το σκορ στην κανονική διάρκεια ήταν 101-101 στο τέλος, επειδή όλος ο Ιωνικός είχε πέσει πάνω στον Νικ, βρήκα τον τρόπο, έβαλα 13-14 συνεχόμενα καλάθια και πήραμε τη νίκη. Ήταν από τα συγκλονιστικότερα ματς που έζησα ως παίκτης». Οι 73 πόντοι του Γιαννάκη είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά τους 143 του Αριστείδη Μούμογλου στο ματς Ηρακλής - ΒΑΟ το 1972.

Τους πόντους των δυο ομάδων για την ιστορία πέτυχαν:

ΙΩΝΙΚΟΣ: Νυδριώτης 12, Αλεξανδρίδης 10, Μπεζαντάκος 2, Κατσαφάδος, Πετρίδης 2, Γιαννάκης 73, Γουργιώτης 14, Μπολάτογλου, Λάζαρης, Μίσσας.

ΑΡΗΣ: Σκόνδρας 8, Γκάλης 62, Παραμανίδης 14, Ανανιάδης 2, Ρωμανίδης 5, Στυλιανού 21, Τσαχτάνης, Βαμβακούδης 2, Νάστος, Οικονόμου.

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου