Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μερικά εκατομμύρια λάθη

Τι θα σκεφτόσασταν αν καθόσασταν απέναντι από τον απόγονο του Σουλεϊμάν (τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και σας έλεγε τα ακόλουθα: «Στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε όλα τα οικόπεδα που ονομάζονται ΑΟΖ, και η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση, ευχή μας είναι να μην υπάρχουν τέτοιες (αρνητικές) εξελίξεις. Αντιθέτως, οι έρευνες για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο να προχωρήσουν με μία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φυσικά, όσο δεν γίνεται αυτό, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν και, όταν γίνεται αυτό, είναι και η Τουρκία υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει διαφορετικά».

Αυτό το «η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει διαφορετικά» αν δεν μπει στη μοιρασιά ο μεμέτης, στα νέα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως εξής: «Ή σκάτε μερτικό από τα πετρέλαια ή το μαγαζί σας θα γίνει θερινό. Κι αν δεν γίνει θερινό, τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε». Δεν λέω, κοστούμι φορούσε ο άνθρωπος και κύριος φαινόταν και ευγενής, αλλά σε εθνικό επίπεδο αυτές οι κουβέντες που είπε θυμίζουν κάπως οικογένεια Κορλεόνε. Κι αυτοί κυριλέ ντυνόντουσαν. Στην πένα!

Ρωμιοί

Καλοχτενισμένος, ξυρισμένος κόντρα, με νηφάλιο ύφος και σταθερό βλέμμα, ο φίλος μας είπε κι άλλα ωραία: «Δεν έχουν γίνει λάθη; Εχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διορθώσουμε αμοιβαίως. Στη δική μας την ιστορία υπήρξαν ανάμεσά μας δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί. Ενα μεγάλο μέρος τους είναι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Ανθρωποι που έχουν φύγει από την Πόλη, τη Σμύρνη κ.ο.κ. Εγώ λέω από καιρού εις καιρόν, μπορείτε να γυρίσετε, γυρίστε». Στους «δεκάδες χιλιάδες» Ρωμιούς, ο κ. Ερντογάν ξέχασε να συμπεριλάβει κάνα δυο εκατομμύρια γενοκτονημένους, αλλά αυτό μπορεί να του φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια. Σ' αυτούς, άλλωστε, δεν μπορεί να πει «μπορείτε να γυρίσετε, γυρίστε». Από πού να γυρίσουν τα οστά τους; Πολλά βρίσκονται σε χαράδρες όπου τους έριχναν ομαδικά οι άνθρωποι που έκαναν τα «λάθη», οι στενοί συνεργάτες και συμμακελάρηδες του Κεμάλ Ατατούρκ. Πάντως είναι τζέντλεμαν. Το να προσκαλείς δεκάδες χιλιάδες Ρωμιούς πίσω στα μέρη τους, τα οποία σφετερίστηκες και κατέλαβες διά της βίας δεν είναι λίγο. Θέλει προετοιμασία. Τόσα μαχαίρια θα ακονίσεις για να τα χρησιμοποιήσεις κάποτε στα λαρύγγια όσων επιστρέψουν. Εβέτ εφέντη!

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου