Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ο Ψωμιάδης πλήρωσε με τη ζωή του

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

ΤΟΝ Ψωμιάδη τον είδα για πρώτη φορά πριν από 28 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 1988. Ημέρα Τετάρτη ήταν το ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ρεβάνς Κυπέλλου, με το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη 1-1. Στον Ολυμπιακό ο Κοσκωτάς, αλλά η ομάδα δεν βλέπεται με τίποτα. Από το πρωί έχει βρωμίσει στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι κάτι έχει γίνει σχετικά με το ματς. Οπως πράγματι αποκαλύφθηκε στη συνέχεια με την υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας, που είχε καταγγείλει ο Θεολόγης Παπαδόπουλος. Μέσω του πρώην παίκτη της ΑΕΚ Ντίνου Μπαλή και του Θεόφιλου Μητρούδη.

Δεν κάθομαι ψηλά στα δημοσιογραφικά, αλλά κάτω στη 18, λίγο πιο πίσω από τους επισήμους για να ελέγχω την κατάσταση. Ο Θεολόγης τρώει τρία αστεία γκολ και ο Ολυμπιακός παίρνει το ματς 3-1 και την πρόκριση. Ο κόσμος βρίζει τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, που κινδυνεύει με λιντσάρισμα. Τότε είναι που σηκώνεται ένας δίμετρος άντρας, σχεδόν τον σκεπάζει με το σώμα του, τον προστατεύει και τον οδηγεί με ασφάλεια έξω από το γήπεδο. Ηταν ο Μάκης Ψωμιαδης.

Η μετέπειτα πορεία του και διαδρομή του γνωστή. Στη φυλακή η υγεία του κλονίστηκε. Σε αυτούς τους τεσσερισήμισι μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Ψωμιάδης (φωτό) ήταν άλλος άνθρωπος. Πέρα από δυο τρεις φίλους, δεν είχε άλλες επαφές. Δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις και είχε σαν καθημερινό στέκι το μαγαζί του στην Πλάκα. Είχε αφήσει πίσω του οριστικά και αμετάκλητα το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους του. Ούτε μίλαγε για μπάλα ούτε έβλεπε ματς στην τηλεόραση. Απολάμβανε να μιλάει μέσω βιντεοκλήσεων με την εγγονή του (από τον γάμο της κόρης του με τον Γιάννη Μπουρούση).

Ο Ψωμιάδης ήταν μοναδική περίπτωση: Ηξερε δέκα, έλεγε ένα. Εκανε δέκα, δεν έλεγε κανένα. Δεν κόμπαζε, δεν σαλιάριζε. Στην υπόθεση της ΑΕΚ, είχε τον ανδρισμό να τα πάρει όλα απάνω του. Δεν κρύφτηκε πίσω από τους δύο Χαρίλαους Ψωμιάδηδες. Πλήρωσε πολύ ακριβά το λάθος που είχε κάνει να φύγει στα Σκόπια. Η εξέλιξη των υποθέσεών του θα ήταν εντελώς διαφορετική και κατά συνέπεια και της υγείας του. Καθώς ταλαιπωρήθηκε για τέσσερα χρόνια. Επαναλαμβάνω αυτά που είχα γράψει εδώ στο «Goal», στις 21 Αυγούστου πέρυσι, την ημέρα της αποφυλάκισής του:

«Εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με (κατά Ματθαίον κεφάλαιο κε, στίχοι 31-36). Από την Πέμπτη ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ελεύθερος. Υστερα από τέσσερα χρόνια και δύο μήνες. Από τον Ιούνιο του 2011. Οταν είχε σκάσει η ιστορία με τα στημένα. Βαρύ το τίμημα. Ο Ψωμιάδης είναι ο μοναδικός που πλήρωσε. Και με το παραπάνω. Και γι' αυτήν τη φαρσοκωμωδία των δήθεν στημένων και για την ΑΕΚ. Φυσικά και δεν είναι κανένας άγιος ο Μάκης. Κι ας είναι θεοσεβής και θρησκευόμενος.

Ξαναλέμε ότι είναι ο μοναδικός που πλήρωσε. Ενώ, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν κάνει τα ίδια κι ακόμα χειρότερα. Ειδικά στην ΑΕΚ. Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, να πούμε δυο κουβέντες: Ο Μάκης ήταν ο πλέον αξιοπρεπής κρατούμενος. Δεν υπάρχει δεύτερος. Μοναδική περίπτωση. Κουβέντα δεν βγήκε από το στόμα του. Ούτε διαμαρτυρήθηκε ούτε κλάφτηκε ούτε έριξε τίποτα σπόντες. Τίποτα. Αξιοπρεπής στον απόλυτο βαθμό. Στο 100%.

Οχι συνέντευξη δεν έδωσε σε ραδιόφωνο ή εφημερίδα, αλλά δεν μίλησε σε άνθρωπο. Δεν είπε ούτε μία λέξη. Δεν έκανε το προσωπικό του πρόβλημα δημόσιο θέαμα. Τράβηξε τον ανήφορό του σιωπηλός. Ούτε με πολιτικούς τα έβαλε ούτε με δημοσιογράφους ούτε με παράγοντες του ποδοσφαίρου. Τίποτα. Τουμπεκής. Ο,τι είχε, το κράτησε για πάρτη του. Οπως αρμόζει στους άντρες. Και γι' αυτό ακριβώς δεν θα ακούσεις κακή κουβέντα για πάρτη του. Δεν υπάρχει άνθρωπος της πιάτσας, άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που να έχει να πει κάτι για τον Μάκη. Ουτε ένας. Ολοι τον σέβονται. Επειδή όπως είπαμε είναι άντρας. Οταν λέει ναι είναι «ναι» κι όταν λέει όχι , είναι «όχι». Κι ένα τελευταίο. Δεν ήταν ένας και δύο οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον Κορυδαλλό. Ολοι έχουν να λένε για το πόσο τους πρόσεξε και τους φρόντισε ο Μάκης».

ΝΑ το ξαναπούμε, λοιπόν, σαν επίλογο. Ο Ψωμιάδης πλήρωσε. Με τη ζωή του.

sentragoal.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης, όπου υπήρχε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο πετρελαίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρανομία γενικά, ήταν μέσα. Συκοφάντησε περίπου 50 τελωνειακούς και τους έστειλε στη φυλακή. Απείλησε με πιστόλι ελεγκτές που πήγαν να κάνουν έλεγχο σε ένα κέντρο του επείδή δεν είχε κόψει απόδείξεις. Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι που πήγε στη φυλακή, του άξιζε. Ελπίζω να μετανόησε πριν πεθάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή