Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Γιατί ο πόλεμος κατά των μετρητών;

forbes.com
«Δίνεται προσοχή αυτές τις μέρες στην ιδέα κατάργησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων δολαρίου και ευρώ. Αυτό δείχνει την απίθανη ηλιθιότητα -και την νοητική χρεοκοπία- των σημερινών "φιλελεύθερων"(*) πολιτικών και οικονομολόγων».

Ο Forbes χλευάζει την ιδέα ότι με την κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων θα χτυπηθούν οι τρομοκράτες, οι έμποροι ναρκωτικών, η διαφθορά, και η φοροδιαφυγή επειδή θα γίνει δήθεν πιο δύσκολη η συναλλαγή με μαύρο χρήμα. Αναφέρει την σύγκριση με την οπλοκατοχή: "Όταν οι εγκληματίες χρησιμοποιούν όπλα, οι Δημοκρατικοί [τυπικοί liberals (*)] θέλουν να αφαιρέσουν τα όπλα από νομοταγείς πολίτες. Όταν οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν κατοστάρικα [το 100δόλαρο είναι το πιο δημοφιλές χαρτονόμισμα στον κόσμο] οι liberals (*) θέλουν να μας αφαιρέσουν τα 100δόλαρα.

Ο πραγματικός λόγος για τον πόλεμο κατά των μετρητών, λέει ο Forbes, είναι η αρπαγή εξουσίας από τις Κυβερνήσεις. Ο κόσμος θα έχει λιγότερη ιδιωτικότητα ή μυστικότητα ή εχεμύθεια. Ο Μεγάλος Αδερφός θα βλέπει τι κάνουμε και θα μπορεί να παρεμποδίζει δραστηριότητες που κάποιος μανδαρίνος δεν εγκρίνει είτε είναι αγορά αλατιού, ζάχαρης, αναψυκτικών, ή Big Mac.

Η κίνηση να καταργηθούν τα μετρητά είναι φαντασιώσεις κομισάριων που νομίζουν ότι έτσι θα ελέγχουν καλύτερα την οικονομία. Μερικοί από αυτούς, στην Ουάσινγκτον, στην Ευρώπη και στο Τόκυο νομίζουν ότι οι οικονομίες είναι σε ύφεση επειδή ο κόσμος δεν ξοδεύει τα μετρητά του. Εξ ου και η τάση για αρνητικά επιτόκια σε μερικές χώρες. Αν ο αποταμιευτής πληρώνει για να έχει αποταμιεύσεις σε τράπεζα, θα τα κρατάει σε μετρητά, κι αν δεν του επιτραπεί να έχει μετρητά, θα αναγκαστεί να τα ξοδέψει.

Ο έλεγχος του χρήματος με τεχνητά μέσα δεν αποδίδει. Το χρήμα είναι μέτρο "αξίας", αξιολογεί αγαθά και υπηρεσίες, και διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις. Οι παγκόσμιες οικονομίες υποφέρουν από Κρατικά εμπόδια: Ασταθή νομίσματα, περιοριστικούς κανόνες και υψηλή φορολογία.

Εγώ, αν τολμήσω να προσθέσω, θα επισημάνω ότι η καταστροφή αποταμιεύσεων είναι μέρος της καταστροφής κεφαλαίου, και μπορεί να έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις, αν τα μετρητά, βοηθούν μερικούς να ...επανεξοπλίζονται, ή να αγοράζουν γεωπολιτική επιρροή. Και κάπου είδα ότι στην κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων αντιδρούν η Γερμανία (η Κεντρική τους Τράπεζα) και το Λουξεμβούργο, που τυπώνει τα 500άρικα. Δείτε και το http://www.zerohedge.com/news/2016-02-15/war-paper-currency-begins-ecb-votes-scrap-500-euro-bill. Αυτά, γενικά.

Στην Ελλάδα είναι πιο απλή υπόθεση. Είμαστε δήθεν στο ευρώ, αλλά δεν είμαστε, αφού τα ευρώ μας είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, ακόμα και για αυτούς που έχουν. Και επειδή μερικοί αγοράσαμε χύτρες ταχύτητος, πάνε να μας τις πάρουν και αυτές. Πρέπει να είμαστε μια χώρα χωρίς τίποτα.

_________________________
(*) Η λέξη που χρησιμοποιεί είναι "liberal" που στις ΗΠΑ δεν είναι αυτό που εδώ λέμε "φιλελεύθερος". Στις ΗΠΑ liberal είναι αυτός που πιστεύει στην ενεργό παρέμβαση του Κράτους για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Το αντίθετο του "συντηρητικού". Οι "συντηρητικοί" θεωρούν τους liberals κρατιστές, σοσιαλιστές, σοσιαληστές κλπ. Η αρχική έννοια του liberal σαν κάποιου που απλά είναι ανοικτός σε συμπεριφορές και πρακτικές διαφορετικές από τις δικές του έχει εκφυλιστεί λιγάκι από την κρατική παρέμβαση (ή την παρέμβαση περίεργων ΜΚΟ που ασχολούνται σχετικά). Αυτό που εμείς λέμε "φιλελεύθερο", εδώ τείνει προς το "οπαδός της ελεύθερης αγοράς". Και οι δύο έννοιες είναι εκφυλισμένες στην Ελλάδα, αφού οι "φιλελεύθεροι" μπορεί και να τείνουν να είναι λαδωμένοι ξεπουληματίες, ενώ οι liberals, γνωστοί και σαν φιλελέδες κάπου μπλέκουν την τα σύμφωνα συμβίωσης, το κλάμα για το Μαβί Μαρμαρά και άλλα Τούρκικα πρακτοριλίκια, με οικωλογία και ανεξαρτησία μέσα από μπαταρίες και φωτοβολταϊκά, αριστερισμό του Κολωνακίου, φρουτοσαλάτες κλπ.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου