Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΛΑΣΤΙΧΟ

Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μορφή επιδηµίας παίρνουν οι ατοµικές συµβάσεις καθώς και τα εργοδοτικά αιτήµατα για επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας µε µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, σύµφωνα µε τα συνδικάτα. Πρόκειται στο µεγαλύτερο ποσοστό τουςγια επιχειρήσεις στη...
Βόρεια Ελλάδακαι ενώ νέα στοιχεία δείχνουν ότιη αγορά εργασίαςέχει µετατραπεί σε ζούγκλα.

Σύµφωνα µε επίκαιρη µελέτητου ΙΝΕ-ΓΣΕΕ(∆ηµ. Κατσορίδας - Γ. Λεχουρίτης) σήµερα καταγράφονται:
n 600.000, αδήλωτοι - ανασφάλιστοι εργαζόµενοι µισθωτοί. n 300.000 ψευδοαυτοαπασχολούµενοι, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ελεύθεροιεπαγγελµατίες ενώ παρέχουν εξαρτηµένη εργασία.
n 200.000 εργαζόµενοι µε µερική απασχόλησηενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου.
n 350.000 εργαζόµενοι µόνιµα συµβασιούχοι. n Πάνω από ένας στους τέσσερις εργαζόµενους εργάζεται ανασφάλιστος στην Ελλάδα, ενώ εκτιµάται ότι οι ανασφάλιστοι ανέρχονται στους 1.100.000.
n Η µαύρη εργασία στους έλληνες µισθωτούς φθάνει σχεδόν το 23% και στους µετανάστες το 32%.
Ζήτησε µειώσεις 15%
Στο µεταξύ, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή τηςη Οµοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιµατισµού - ∆έρµατος, η επιχείρηση ετοίµων ενδυµάτων Γιούνιον 3 Φάσιον ΕΠΕ, µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, ζήτησε την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύµβασης µε µείωση κατά 15% στις αποδοχές των13 εργαζοµένων της.
Η Οµοσπονδία απέρριψε το αίτηµα.
Την επανεξετάζει
Η γαλακτοβιοµηχανία Νεογάλ επανεξετάζει το θέµα της επίµαχης επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης που υπέγραψε µε το σωµατείο των εργαζοµένων - µετόχων της σταθµίζοντας όλα τα νέα δεδοµένα. Μιλώνταςστο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο διευθύνων σύµβουλος της κερδοφόρου ιδιωτικο-συνεταιριστικής βιοµηχανίας Χρ. Σεβαστίδηςδήλωσε «έντονα προβληµατισµένος» από το κλίµα των κοινωνικών αντιδράσεων που συνάντησε η υπογραφή της συγκεκριµένης συλλογικής σύµβασης εργασίας.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
200.000 εργαζόµενοι µε µερική απασχόληση παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου ενώ 350.000 είναι µόνιµα συµβασιούχοι

Σε χέρια των πιστωτριών τραπεζών πέρασε ο όµιλος Μ.Ι. Μαΐλλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ µεγάλη ελληνική επιχείρηση, η Μ.Ι.

Μαΐλλης, πέρασε χθες και τυπικά υπό τον πλήρη έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες αποκτούν µέσω της µετοχοποίησης των δανείων τους το 77% του ελληνικού πολυεθνικού οµίλου.

Ο ιδρυτής και µεγαλοµέτοχος τηςεταιρείας Μ.Ι.

Μαΐλλης παραµένει µεν στη διοίκησή της ως µη εκτελεστικός πρόεδρος, ωστόσο τον πρώτοκαι τελευταίο λόγο θα έχουν οι επτά εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών στο εννεαµελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο.

Η περίπτωση του οµίλου Μαΐλλη αναδεικνύει τα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζει πληθώρα ελληνικών εταιρειών όλων των µεγεθών και όλων των κλάδων της ελληνικής οικονοµίας.

Τα προβλήµατα αυτά και η αδυναµία εξυπηρέτησης των δανειακών τους αναγκών έχουν οδηγήσει το τελευταίο χρονικό διάστηµα τις πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις ΑΕΓΕΚ από τον κατασκευαστικό κλάδο, ΑΛΤΕΚ από τον κλάδο της Πληροφορικής και Cardico (τυποποίηση και εµπορία ξηρών καρπών) κατευθείαν στην αγκαλιά των πιστωτριών τραπεζών.

Ακόµη δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση ή έχουν ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ζητώντας προσωρινή προστασία από τους πιστωτές τους.

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος επιδεινώθηκε τον περασµένο ∆εκέµβριο καθώς υποχώρησε στις 65,6 µονάδες έναντι των 67,3 τον Νοέµβριο. Οπως επισηµαίνει πάντως το ΙΟΒΕ, η εικόνα στους επιµέρους δείκτες της οικονοµίας είναι µεικτή: στη Βιοµηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εµπόριο το κλίµα βελτιώνεται. Στις Κατασκευές, από την άλλη πλευρά, σηµειώνεται έντονη πτώση, µε τον σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα και η καταναλωτική εµπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαµηλό ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου